Menu

Even een stukje theorie…

 

Laser staat voor  Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Dit licht is in tegenstelling tot normaal licht opgebouwd uit 1 golflengte. Daarnaast lopen de lichtbundels precies parallel. Denk hierbij aan een laserpointer die o.a. gebruikt worden bij dia en powerpoint presentaties. De laser met zijn zuivere golflengte is bijzonder geschikt om specifieke structuren, ook wel chromoforen genoemd, in de huid te verhitten. Een chromofoor is die structuur die licht van een bepaalde golflengte bij voorkeur opvangt en opneemt. Tijdens het opnemen van het licht wordt deze omgezet in warmte.

 

De golflengte wordt bepaald door de elektronen in het laser medium. Dit medium kan een gas, een vloeistof of een vaste stof zijn. Door een optimale golflengte te kiezen kan bijv. alleen pigment in de huid worden verhit, terwijl andere structuren  geen warmte opnemen. In de dermatologie zijn 3 chromoforen  (structuren) van belang.

  • Water
  • Hemoglobine in het bloed
  • Pigment (in pigmentcellen, haarwortels en tatoeage-inkt)

 

Wij werken met een Q-switched Nd YAG-laser. Op dit moment is het de enige laser die op een zeer veilig manier veel kleuren kan verwijderen en dus uitermate geschikt is voor het veilig verwijderen van tatoeages. Deze laser kan nog veel meer, maar we beperken ons nu even alleen op tatoeage verwijdering. Wat wil die naam eigenlijk zeggen…Q-switched Nd YAG-laser. We weten inmiddels wat laser is. Nu de rest.

Q-switched De Q-switched technologie is tot stand gekomen in de zoektocht naar effectieve, niet beschadigende behandelingen. Dit betekend dat, in tegenstelling tot een non Q-switched laser, het licht in een ultra korte puls van 1-3 nanoseconde, de huid ingestuurd wordt. 1 nanoseconde is 1 miljardste seconde! Hierdoor is de behandeling een stuk veiliger.

Nd:YAG Nd:YAG staat voor neodymium-gedoteerd YAG kristal, waarbij YAG staat voor yttrium-alminium-granaat. Dit is de scheikundige verbinding die de golflengte bepaald. Daarnaast is dit een laser met 2 golflengten, waardoor we meerdere kleuren kunnen behandelen.